Istoric

Protopopiatul Ortodox Chioar a fost reactivat in 01.01.1994 ; Din punct de vedere geografic e situat in teritoriul dintre Valea Lapusului si Valea Salajului judetul Maramures. Initial a fost alcatuit din 37 de parohii si 14 filii cu un nr. de 33 114 credinciosi ortodocsi,’’oameni de omenie , blanzi , rabdatori si buni ‘’ , asa cum inspirat ii caracteriza IPS Iustinian.

Si -a luat numele de la vechea denumire a tinutului Cetatii de Piatra si are sediul in capitala acestui tinut , orasul Somcuta Mare. Dupa reactivare protopop al acestui Protopopiat era preotul Vasile Hotea , din Parohia Somcuta Mare, iar din 01.03.2001 si pana in prezent in fruntea preotimii chiorene este protopopul Nicolae Petrus , preot.la Biserica Sf. Ap. Petru si Pavel din Somcuta Mare.

In prezent Protopopiatul Chioar cuprinde 47 de parohii si 2 filii, avand 63 de biserici intre care 19 sunt declarate monumente istorice. In toate aceste sfinte biserici slujesc 47 de preoti parohi, preotul protopop si 2 preoti misionari. Din 1995 sunt angajati la parohiile din parotopopiat un numar de 95 de persoane neclericale, dupa cum urmeaza : 43 paraclisieri, 43 cantareti bisericesti, 6 supraveghetori muzeu, 1 contabil, 1 arhivar, 1 ingrijitor. Deasemenea avem in protopopiatul nostru 5 preoti pensionari. Este cel mai mic din cele 8 protopopiate apartinatoare episcopiei noastre . In cei 18 ani ai existentei sale au fost construite biserici noi la parohiile: Buteasa , Coas, Coruia , Boiu Mare, Posta, Remetea Chioarului, Stejera, Sapaia, Valea Chioarului , Ulmeni, iar altele au fost restaurate si pictate in urmatoarele parohii : Arduzel, Ariesu de Padure, Curtuiusu Mare, Berchez, Danesti , Durusa, Fericea, Franceni, Finteusu Mare, Finteusu Mic, Iadara, Hovrila, Lucacesti, Manau, Mesteacan, Miresu Mare, Mogosesti, Prislop, Remetea Chioarului, Remecioara, Remeti pe Somes, Somesu Uileac, Somcuta Mare, Tulghies, Ticau, Valenii Somcutei. Langa impunatoarele biserici au fost ridicate clopotnite, capele si altare de vara dupa cum urmeaza :Ariesu de Padure, Berchez,Berchezoaia, Buteasa, Danesti, Finteusu Mare, Iadara, Miresu Mare, Mogosesti,Posta, Pribilesti, Satulung.

Deasemenea au fost ridicate si case parohiale noi , la parohiile : Ariesu de Padure, Coas, Danesti, Fersig, Lucacesti, Remecioara, Sapaia, Somcuta Mare, Tulghies, Vicea.

Se poate constata fara falsa modestie ca nu exista parohie unde sa nu se fi construit cate ceva si intreg Protopopiatul este un adevarat santier unde s-a lucrat, cu sarg si dragoste, fapt ce dovedeste credinta si atasamentul credinciosilor chioreni, neclintiti in dreapta credinta o mosilor si stramosilor lor, pe care nici turnurile generalului Bukov si nici orice greutati si amenintari nu i-au descurajat si nici clintit.

Cu ajutorul Bunului si Milostivului Dumnezeu si al Tuturor oamenilor doritori de bine si frumos, nutrim speranta sa putem continua ceea ce am initiat si sa desavarsim toate activitatile propuse in toate domeniile de activitate pe taram bisericesc spre a fi de un real folos semenilor, neamului romanesc si Sfintei noastre biserici dreptmaritoare.

Retele sociale: RSS Facebook Twitter Google del.icio.us Stumble Upon Digg Reddit

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856